FOLKMUSIKBOKEN  - Gunnar Ternhag: Om folkmusikens källor

  Insamlingsarbetet intensifieras och breddas   

Monumentalverket bland Nordens folkmusikpublikationer är Danmarks gamle Folkeviser (DgF), innehållande samtliga danska uppteckningar av medeltida ballader med utblickar i svenska, norska, färöiska och isländska varianter. Verket började publiceras redan 1853 av Svend Grundtvig (1824-1883). Nyligen avslutat med ett sista melodiband har det sysselsatt generationer av danska folkviseforskare, och dess betydelse som inspirationskälla och referensverk kan knappast överskattas.
Bland bidragsgivarna till DgF märks Danmarks storsamlare av folkminnen Evald Tang Kristensen (1843-1929). Hans samlargärning har få motsvarigheter i Norden.
En framstående dansk folkmusiksamlare och -forskare i senare tid var Hakon Grüner-Nielsen (1881-1953). Han arbetade med utgivningen av DgF, men publicerade även andra samlingar av dansk och färöisk musiktradition. Grüner-Nielsen var en av de första danskarna som tog fonografen i bruk för folkmusikinsamling.
I Norge kom insamlingsarbetet igång betydligt senare än i övriga nordiska länder. Efter de förut nämnda pionjärerna gjorde Sophus Bugge (1833-1907) en värdefull samlarinsats med början på 1850-talet. Bugge var språk- och litteraturforskare, och ägnade sig allra främst åt ballader. Hans utgåva Gamle norske Folkeviser (1858) markerar starten för norsk folkviseforskning.
Senare engagerade sig en rad personer i samlandet av den instrumentala musiken - och särskilt melodierna för hardangerfela. Arne Bjørndal (1882-1965) var själv spelman på instrumentet. Hans uppteckningar omfattar ca 5 000 nummer. Delar av hans samling publicerades av Bjørndal själv.
Musikforskaren Olav Gurvin tog initiativ till den norska acta-utgåvan Norsk folkemusikk som hittills utkommit med 6 band i serie 1 Hardingfeleslåttar (1951-).
I traditionsområden med vanlig fiol - "flatfela" - har O. M. Sandvik (1875-1976) upptecknat en stor samling låtar som han senare också publicerat (bl.a. Østerdalsmusikken, 1943, och Folkemusikk i Gudbrandsdalen, 1948).

  Insamlingsarbetet intensifieras och breddas   

Gunnar Ternhag: Om folkmusikens källor
Överblick, Folkmusikboken

Svenskt visarkivs webbplats