Bengt R. Jonsson - Margareta Jersild: Svenska visor (En vägledning för studiecirklar) 

Carl Michael Bellman   

Av ett helt annat slag är den lyriska skildringen av det nattliga Stockholm i inledningen till nr 21:

Skyarna tjockna,
stjärnorna slockna,
stormarna tystna som örat uppfyllt,
staden i dimma, tornena glimma,
månen försilvrar vad solen förgyllt...

Berömd är episteln nr 33 om fader Movitz' överfart till Djurgården, som inte minst genom sin prosainledning ger en levande bild av det dåtida Stockholm.
I Fredmans och Ulla Winblads utflykter utanför staden har Bellman tagit till vara alla tillfällen till landskapsskildringar och naturlyrik. Scenerierna, som kan växla snabbt, målas ofta med en blandning av impressionism och realism. Med Ulla Winblad införs också det erotiska draget i Bellmans diktning, som tidigare mest varit en ensidig dyrkan av Bacchus. Inte sällan får Ulla Venus' gestalt, som t. ex. i episteln nr 25: "Blåsen nu alla, hör böljorna svalla". Andan i Fredmans epistlar kommer kanske bäst fram i Fredmans egna ord i episteln nr 9:

Käraste bröder, här är behag,
här är musik och flickor var dag.
Här är Bacchus buden.
Här är kärleks Guden,
här är allting, här är jag.

1791 utkom Fredmans sånger. De är till sitt innehåll mera mångskiftande än epistlarna och utgörs av några av de tidigare dryckesvisorna och ordenskapiteldikterna. I denna samling ingår bibelparodierna "Gubben Noak", "Joakim uti Babylon" och visan om Potifars hustru. Till de lyriska dikterna hör den kända Fjäriln vingad syns på Haga (sång nr 64) liksom det vackra aftonkvädet:

Träd fram, du nattens gud, att solens lågor dämpa!
Bjud stjärnan på din sky mot aftonrodnan kämpa!
Gör ljumma böljan kall!
Slut ögats förlåt till, kom lindra kval och krämpa
Och blodets heta svall.

Trots den litterära kvaliteten kommer ändå Bellmans dikter till sin rätt först då de sätts i samband med sin musik. Bellman hade musikaliskt påbrå från sin farfar som var medlem i Hovkapellet. Själv skall Bellman ha varit mycket musikalisk, utrustad med en god sångröst och förmåga att härma olika instrument. 

Carl Michael Bellman  

Bengt R. Jonsson - Margareta Jersild: Svenska visor (En vägledning för studiecirklar) 

Innehållsförteckning, Svenska visor

Svenskt visarkivs webbplats