Bengt R. Jonsson - Margareta Jersild: Svenska visor (En vägledning för studiecirklar) 

Visdiktare från 1600- och 1700-talen   

I 1600- och 1700-talens skillingtryck möter många anonyma visor, som vi ej kan attribuera till någon känd författare men som inte heller kan kallas folkvisor och ej utsatts för någon folklig variantbildning. I betydande grad ansluter de sig till tidens litterära modeströmningar som t. ex. herdediktningen, i andra fall kan de ha en mera samtidsrealistisk prägel. Till det senare slaget hör bl. a. en visa i skillingtryck från 1694, där det på ett sätt som osökt för tankarna till våra dagars sjömansvalser sägs att en båtsman "han dricker och swärmar, han haar en Dama uthi war Byy".
Men några av 1600- och 1700-talens mest framträdande skalder skrev också visor. Lars Wivallius (1605-69) författade sådana på svenska, danska och tyska, ofta till psalmmelodier. Särskilt kända är väl "En torr och kall vår gör sommaren kort" (melodi: "Den signade dag") och "Varer nu glad mine fiender all".
Pseudonymen Skogekär Bergbo skrev sannolikt omkring 1650 samlingen "Fyratijo små wijsor", tryckt först 1682. Samuel Columbus (1642-79) skrev en samling högstämda visor eller sånger med musik av Gustaf Düben: Odae Sveticae. De samarbetade också för visorna och sångerna i "Ett spel om Herculis vägeval", av vilka märks "Lustwin dansar en Gavott med de 5 sinnerne" (också ingående i Columbus' "Rådrijk"):

(Synen:)
Ingen må mig det förneka att jag vackert älska må,
vackra rosor, vackra liljor leker ögat gärna på.
Vackra seder gör jag heder,
vackra later, vackra dater,
vacker fågel, vacker fjäder,
vacker flicka, vackra kläder.

(Hörseln: )
Ingen må mig det förneka, att jag lustigt älska må,
lustig sång och lustig skämtan, lyder örat gärna på.
Frisk trumpeta, puka, trumma,
lustigt om min öron brumma,
Klav-cymbal, fiol och luta,
må jag stundom ej förskjuta.

Visdiktare från 1600- och 1700-talen  

Bengt R. Jonsson - Margareta Jersild: Svenska visor (En vägledning för studiecirklar) 
Innehållsförteckning, Svenska visor

Svenskt visarkivs webbplats