FOLKMUSIKBOKEN  - Ville Roempke: Om spelmansrörelsen

Sveriges Spelmäns Riksförbund

 

Det är således en brokig lista med spelmansevenemang, även om den inte tillnärmelsevis kan mäta sig med dagens rikhaltiga utbud. För att börja från slutet kan vi på Upsala ungdomsrings stämma på Disagården notera en ny programpunkt, som skulle komma att bli legio på alla stämmor:

"I år var det nämligen första gången man prövade på att spela vid gudstjänsten i kyrkan. Spelmännen började med att från läktaren spela Nathan Söderbloms i underbara psalm 'I denna ljuva sommartid'. Underbart klingade melodin från de femtio stråkarna och de mäktiga valven gav en mäktig resonans." (not 47)

Det största evenemanget för Sveriges del var, utan gensägelse, Bygde- ungdoms- och Riksspelmansstämman i Leksand. Det var första gången som Sveriges Spelmäns Riksstyrelse tillsammans med ungdomsringen - som samtidigt hade sin riksstämma - lät kalla samman spelmännen. Och det var den största stämman hittills; 225 spelmän hade hörsammat inbjudan. Som en extra poäng kan anmärkas att Nylandspojkarna från Bingsjö, vilka sedan 24 år tillbaka var bosatta i USA, spelade upp för Zornmärket och erhöll silver.
Annars finns här redan alla de ingredienser som skulle komma att bli så vanliga i senare stämmoanrättningar; uppmarscher och inmarscher, fanborg och folkdansuppvisning, högmässa och högtidstal, diplom- och medaljutdelning i all oändlighet. Lägger man därtill att lottorna svarade för utspisningen, är det väl kanske bara kläderna och musiken, som skiljer det hela från att vara ett större idrottsevenemang eller ett hemvärnsmöte.
Det är intressant att se vilka allspelslåtar stämmokommittén anbefaller spelmännen att ha aktuella till stämmans uppspelningar och uppmarscher:

"Den förteckning som här följer är uppdelad i två grupper. Den första omfattar låtar som vi anser att alla spelmän med säkerhet kan förut. Den andra omfattar låtar som ej är allmänt kända, men som det är önskvärt att alla i stämman deltagande spelmän lär sig. ---
1. Gånglåt från Gotland, Gärdebylåten, Åltomtabromarschen, Delsbo brudmarsch, Trollens brudmarsch, Gånglåt från Kinnevad, Mårten Anderssons vals.
2. Gånglåt från Mockfjärd, Särna brudmarsch, Gånglåt från Äppelbo, österåkers brudmarsch, Karis Pers polska, Gånglåt från Malung, Bingsjövalsen, Långbacka-Jans polska, Kinnekullevalsen, Polska från Bingsjö, Polska från Boda."
(not 48)


Ex. 3. Äppelbo gånglåt - "som det är önskvärt att alla i stämman deltagande
spelmän lär sig".

Redan nu räknas alltså Gärdebylåten till allmän egendom, mycket tack vare radions lansering. Och så här i efterhand vet vi att även de flesta ur avdelning 2 snart skulle komma att räknas hit.
Det stora flertalet är dalalåtar. Denna medvetna strävan att profilera landskapets musik skulle bära rik frukt, så till den grad att vi idag med självklarhet pratar om låtar från Orsa eller Bingsjö, medan det för övriga landet får räcka om landskapet ifråga omnämns.
Och nu minns vi Hjort Anders och Hjalmar Dallmers ord på Dalaföreningens 40-årsjubileum (se s. 281). Sak samma skulle Matts Arnberg säga i en artikel i Röster i Radio:

"Endast verkliga spelmän med sin bygds tradition och dialekt i spelsättet kan göra denna musik full rättvisa -." (not 49)

Sveriges Spelmäns Riksförbund

Ville Roempke: Om spelmansrörelsen
Överblick, Folkmusikboken

Svenskt visarkivs webbplats