Förutom att valla djuren och sköta dem på bästa sätt,
var bujäntans viktigaste arbetsuppgifter att förädla mjölken till mera
hållbara produkter - smör, messmör och ost av olika slag. Genom
uppfinningsrikedom och lång erfarenhet hade man lärt att utvinna så
många olika produkter som någonsin var möjligt ur råvaran mjölk.
De tidsödande tillverkningsprocedurerna var noga utprövade av
generationer bujäntor. Så var det också deras stolthet, att vid
sommarens slut kunna förse gårdens folk med välfyllda smörbyttor och
långa rader med ostar.Också skogens olika råvaror togs tillvara och
förädlades. Av vidjor gjordes bindslen åt djuren, kvastar och vispar.
"Veckan
före midsommar var särskilt arbetsam. Då skulle vi utom allt annat
göra 'midsommarmat' åt såväl hemmafolket som åt de torpare vi hade
getter åt över sommaren. Det kunde vara flera torpare vi hade getterna
åt, några stycken från vardera - utom våra egna tillsammans omkring 20
st. - och varje torpare skulle då ha en stor midsommar-stekost och
hemmabonden både stekostar och sötost. Och före midsommar skulle vi
göra vispar - 20 st. skulle det vara - och så en särskild helgkvast med
vitskalat skaft och färskt löv nertill. Sedan gick vi ut för att ta
'tvag-tullar' - toppar av granplantor - att göra tvagor av. Det skulle
vara 40 stycken mindre och 30 stycken större tvagor; de större användes
till skurning av golv o.d. (vi hade inte skurborstar då) de mindre till
diskning. När vi så hade ärenden över myrarna och de sanka
skogsmarkerna fick vi lov att titta efter 'skärpe' (skärfte,
skavfräken) varav gjordes tvagor till att skura alla trågen med .
Bild 4. Turistreklamens bild av fäbodkullan med näverlur; blond och högtidsklädd mot en fond av djupa skogar, glittrande sjöar och blånande berg. |