FOLKMUSIKBOKEN  -  Jan Ling: Om folkmusikens historia och ideologi

Svensk folkmusik 1920-50 - 4. Folkbildning   

Svensk folkmusik 1920-50
4. Folkbildning

Folkmusiken och folkdansen kom också att ingå som viktiga led i folkbildningen. På Ingesund kämpar Valdemar Dahlgren på 30-talet för sin folkliga musikskola med folkmusik och folkdans som viktiga inslag:

"Är icke månne en kraftig befordran av folkets egen aktiva sång och musikutövning ett av de allra verksammaste bidrag som för närvarande kunna lämnas till nöjeslivets förädling." (not 52)

Bild 11.
Program från 1930
I Svenska Ungdomsringens regi anordnades också organiserad orkester- och körverksamhet. I verksamhetsberättelsen från 1929 står följande:

"I mars 1927 bildades Distriktets musiksektion med uppgift att lära medlemmarna samspel i förutom folkdanser och folklåtar även orkestersaker, då främst svenska kompositörer." (not 53)

Dirigent var Anders Soling som också hade arrangerat polskor och låtar i stämmor. Mari glider - medvetet eller omedvetet - mellan folkmusik och folkdans å ena sidan och musik och dans som utövas av "folket" å andra sidan. Med "folket" avser man de människor vars intresse för musik och dans man vill väcka, utan att därför låsa sig till det folkmusikaliska traditionsarvet.

Svensk folkmusik 1920-50 - 4. Folkbildning   

Jan Ling: Om folkmusikens historia och ideologi
Överblick, Folkmusikboken

Svenskt visarkivs webbplats