Mats Nilsson: DANS - från långdans till bugg
Förord till nätupplagan (2 of  2)

 

 Kan man lära sig dansa med hjälp av böcker? Nej, det finns inga bra exempel på det trots att det getts ut ganska många dansläroböcker genom åren. Det man får hjälp med är att komma ihåg danser och dansmusik utifrån de olika dansbeskrivningarna. Ibland handlar dansläroböckerna också om danshistorien, olika förhållningssätt och stilar samt jämförelser mellan olika dansgenrer och länder. Dans - från långdans till bugg innehåller egentligen inte heller några dansbeskrivningar, utan vill vara just en utgångspunkt för fortsatta diskussioner kring dans och en hjälp att minnas danser och dansmusik man gjort och hört “live”.
    När man läser böcker är det viktigt att komma ihåg att de på många sätt är en produkt av sin tid. När det gäller Dans - från långdans till bugg är det exempelvis tydligt att adresser till kursanordnare och musikförlag är av gammalt datum, där har mycket hunnit hända på 15 år.
    Ett år efter att Dans - från långdans till bugg kom ut gjorde Mats Nilsson och spelmannen Staffan Folestad en ljudkassett med exempel av dansmusik till varje danstyp. En förhoppning är att vi inom en snar framtid kan länka varje dansnamn i denna webbupplaga till musikexempel, antingen från kassetten från 1991 eller också till andra låtar.
Genom denna nätpublikation vill Svenskt visarkiv se till att Dans - från långdans till bugg är fortsatt tillgänglig trots att den tryckta boken är slutsåld sedan många år. Publiceringen sker med tillstånd från författare, fotografer, tecknare och förlaget.

Hönö och Stockholm i augusti 2004
Mats Nilsson & Dan Lundberg
 

 

Förord till nätupplagan (2 of  2)

Mats Nilsson: DANS - från långdans till bugg
Innehållsförteckningen, Dansboken

Svenskt visarkivs webbplats