Mats Nilsson: DANS - från långdans till bugg

Dansen och kroppen (8 of  8)

 

Fotleden
Fotleden består av två leder. I den övre språngbensleden kan vi sträcka på vristen, respektive böja upp foten. I den nedre leden kan vi vinkla fotsulorna mot varandra eller från varandra. Fotleden stabiliseras av ledkapsel och sidoledband. Sidoledbanden utgår från den inre och den yttre fotknölen och fäster sedan solfjäderformat på fotskelettet. Vid snedtramp kan dessa ledband tänjas ut eller brista, det uppkommer en ”fotledsstukning”.

 

Fotleden: 1 yttre fotknölen; 2 sidoledband; 3 inre fotknölen; 4 övre språngbensleden; 5 nedre språngbensleden Fotledens muskler: 6 vadmuskulaturen; 7 hälsenan; 8 främre skenbensmuskulaturen

Fotledens muskler
Vadmuskulaturen
Vadmuskulaturen består av två muskler, en av dem tvåhövdad. Den ytliga tvåhövdade utspringer från lårbenet och den djupa från underbenet. Tillsammans bildar de hälsenan som fäster på hälbenet. Med vadmuskulaturen sträcker vi vristen och kan stå på tå.
Främre underbensmuskulaturen
Den starka muskeln på underbenets framsida är den främre skenbensmuskeln. Muskeln lyfter fotbladet från underlaget och gör att vi kan gå på hälarna.
Smärta på underbenets framsida – ”benhinneinflammation”
Smärta längs skenbenets framsida är vanligt i samband med rörelseaktiviteter. Denna smärta kan ha flera orsaker. Besvären uppkommer vanligen när vi snabbt ökar vår aktivitet, springer eller hoppar mycket på stumt underlag eller belastar foten snett. Det uppkommer små bristningar, med blödning där musklerna fäster i benhinnan. Detta leder till svullnad och ömhet. En överbelastning av muskelfästet kan också uppkomma om vi har en förkortad vadmuskulatur. Främre skenbensmuskeln får då arbeta hela tiden för att hålla foten i rät vinkel.
Liknade smärta kan även uppträda om vi plötsligt börjar hårdträna. Muskeln ökar då snabbt i volym, medan de strama bindvävshinnor som omsluter den inte vidgas i samma takt. Vid ansträngning när muskeln arbetar leder detta till en smärtsam inklämning
av muskeln i muskelfacket. (Detta fenomen är dock mindre vanligt i danssammanhang.)
Viktigt för att undvika ovanstående besvär är alltså en successiv ökning av intensiteten i träningen, uppvärmning, bra golv, bra skor med stötdämpande sula och rörelseträning som skapar muskelbalans.

Skuldermuskulaturen
Av överkroppens muskulatur är det värdefullt att känna igen den bakre skuldermuskulaturen, ”kappmuskeln”. Spänningar i muskeln ger ofta upphov till brännande värk i nacke, axlar, skuldror och ibland även huvudvärk. Muskeln bidrar till rörelser i nacken och rörelser av skulderbladet. Viktigt är att vi lär oss kontrollera spänningen i muskeln och undvika onödigt muskelarbete.


Skuldermuskulaturen: 1 kappmuskeln; 2 axelleden; 3 skulderbladet

 

 

Dansen och kroppen (8 of  8)

Mats Nilsson: DANS - från långdans till bugg
Innehållsförteckningen, Dansboken

Svenskt visarkivs webbplats