Mats Nilsson: DANS - från långdans till bugg

Kläder och dans

 

Kläder och dans

Finns det några speciella danskläder? Nej, egentligen inte. Åtminstone inte om man sysslar med folklig dans.
Däremot finns det ett samband mellan dans och kläder. Dels från den sociala sidan – man ”klär upp sig” eller ”klär sig luftigt” för att gå på dans. Dels för att vissa kläder påverkar möjligheterna att dansa rent praktiskt.
Att gå på dans är oftast att gå på fest. Då tar man på sig något fint, fräscht och kanske nytt. Ren, nyrakad, kammad och kanske målad får man en känsla av avbrott från vardagen. Dans är sällan arbete, det är fritid och nöje, då vill man koppla av och leva, röra sig, kanske svettas, träffa folk… Kläderna är en viktig del av oss, de visar vilka vi är, vad vi är… de är en del av dansens sociala sida.
Väl framme i danslokalen, och uppe på dansgolvet, tillåter vi oss att ”klä av oss” en del. Kavajen och pullovern åker av. Promenadskor byts mot dansskor…
När man väl befinner sig på dansgolvet handlar det framför allt om sambandet mellan skor och golv och mellan kjolen/klänningens längd, vikt och snävhet och dansrörelserna. För kavaljererna är det kanske kavajen som mest påverkar dansen genom att axelpartiet låses. Alltför snäva jeans kan också försvåra rörelsemöjligheterna för både kavaljer och dam.

PROVA SJÄLV.
OBS! Försiktigt med ovana kläder och skor!

* Damer: dansa samma dans med låga resp höga klackar. Hur känns skillnaden?
* Damer: ta på ett plagg du inte brukar ha – långbyxor, snäv kjol, tung kjol eller annat – beskriv skillnaden!
* Dansa med andra skor än vanligt – gymnastikskor el liknande.
* Kavaljerer: ta av resp på en kavaj och känn efter vilken skillnad det gör.

ATT FUNDERA ÖVER

* Att klä sig fint för att dansa, eller att klä sig praktiskt, vilket är viktigast när du går på dans?
* Klär du dig olika på olika dansställen?
* Har man speciella kläder när man dansar gammaldans, moderndans resp folkdans?
* Finns det kläder och skor som inte passar för vissa danser?
Förslag till danskläder för cirkeln
Använd ett par skor du är van vid, men som inte har höga klackar. Läder eller gummisula är en smaksak, och beror delvis på underlaget, golvet. Fot och sko ska vara en enhet, skon ska sitta fast på foten! Ha varma (!) men luftiga kläder, ta av en tröja när värmen är uppe, sätt på den när du inte dansar mer … Det behövs däremot inga speciella kläder eller skor!
Hur var det förr?
Inte heller förr hade vanligt folk speciella kläder till dans. Till bröllop, t ex, var man bröllopsklädd. Var det vanlig lekstuga var man troligen mer vardagsklädd. Kläderna var anpassade till tillfället i övrigt, inte till dansen.

 

Kläder och dans

Mats Nilsson: DANS - från långdans till bugg
Innehållsförteckningen, Dansboken

Svenskt visarkivs webbplats