Mats Nilsson: DANS - från långdans till bugg

Dansen och kroppen (3 of  8)

 

Skelettet

Skelettet är uppbyggt av många stora och små ben. Det är kroppens stomme på vilket muskler fäster, det ger skydd åt ömtåliga inre organ och utgör kroppens största mineralreserv. Nytt ben bildas hela tiden och gammalt bryts ned. Vid ökad belastning ökar bentätheten och hållfastheten. Skelettdelarna omges av benhinnor vilka innehåller blodkärl och nerver som försörjer benet. Benhinnan är mycket smärtkänslig, något de flesta erfarit när de slagit framsidan av underbenet mot någon kant. Benhinnan utgör också fäste för muskler och senor.

Lederna
Ledband – Ledkapsel
Lederna är kroppens rörelsepunkter, här möts två benändar. Leden omsluts av en stram och stark vävnad, ledkapseln. Delar av denna är förstärkt och bildar ledband. Ledkapseln och ledbanden gör leden stabil och förhindrar urledvridningar. Vi har olika stor ledrörlighet beroende på olika strama ledband och ledkapslar. Kvinnor har i allmänhet större rörlighet än män. Vissa personer kan vara födda med en extremt stor rörlighet i sina leder (överrörlighet). De kan t ex sträcka armbågsleder och knäleder till ett ”mer en rakt läge”. De bör vara försiktiga med töjningsövningar (se nedan). Rörligheten och stabiliteten i lederna beror även på de omgivande musklernas smidighet och styrka.
Ledkapseln har ett inre skikt med ett stort antal blodkärl. Den inre hinnan producerar ledvätska som fungerar som smörjmedel och förser brosket med näring.

Ledbrosket
Ledytorna är täckta av ett lager fjädrande brosk med en glatt yta. Brosket fungerar som glidyta och stötdämpare. Brosket är tjockare på den mest belastade delen av leden och tunnar ut mot ledernas ytterkanter. Man bör därför undvika belastningar i ledernas ytterlägen, t ex djupa knäböjningar, maximalt böjd rygg m m. Med åldern försämras broskets kvalitet, det blir mindre fjädrande och mister en del av sin stötdämpande förmåga. Likaså har många individer besvär med känsligt, ömmande och delvis uppmjukat ledbrosk. För att undvika besvär bör man då undvika stötiga belastningar och hopp. Om en broskskada uppkommer svämmar irriterande ämnen ut från broskcellerna och orsakar inflammation i leden. Inflammationen gör att ledhinnan bildar mer ledvätska och leden svullnar upp, man får t ex ”vatten i knäna”.

 

Dansen och kroppen (3 of  8)

Mats Nilsson: DANS - från långdans till bugg
Innehållsförteckningen, Dansboken

Svenskt visarkivs webbplats