FOLKMUSIKBOKEN  -  Jan Ling: Om folkmusikens historia och ideologi

Folkmusik under 1900-talet 

Det starkaste officiella språkröret fick folkmusiken och folkdansen i tidskriften Folkdansringen från 1921 resp. dess efterföljare Hembygden från 1923. I dessa tidningar finns ett unikt material, som här används för att belysa den officiella ideologi i vilken folkmusiken vävdes in, oftast utan att dess utövare medverkade, annat än att de levererade de kulturella varorna, dans och spel, till festtalarnas och kulturpolitikernas förpackning. Men varan färgades av förpackningen, hur och på vad sätt återkommer vi till. 
Ett viktigt skede i denna ideologiska utformning är tiden 1920 till 1950. Man kanske skulle kunna påstå att under denna period sker dess framväxt, uppblomstring och nedgång, även om mycket av den fanns tidigare och fortfarande lever kvar. Denna ideologi kan sägas bestå av följande fyra beståndsdelar: 
1. den riktar sig emot den utländska masskulturen som framförallt efter första världskriget började välla in över Sverige, 
2. den är historiskt-nationell till sin karaktär med svenskhetens bevarande och utveckling på sitt program, 
3. den anser sig partipolitiskt neutral, men bakom denna fasad finns en uppenbar ambition att bevara det bestående och lösa konflikter mellan klasser och skikt med hjälp av kulturen. Ett slags "kulturkorporativism" om man så vill, 
4. den eftersträvar folkbildning med utgångspunkt i det nationella arvet. 
Åter till frågan: ställde verkligen spelmän och dansare sig bakom sådana ideal? Kanske gjorde några det, men flertalet var säkert mera intresserade av själva dansen och musiken. Inramningen med fagert tal, flaggor och prominenta personer var väl en rekvisita som många inte ifrågasatte. Den blev snabbt ett vedertaget tillbehör. 
Mycket av föreställningar om folkmusik i dag sammanhänger med denna ideologi som skapades under seklets förra hälft. Det är mot denna som mycket av den yngre folkmusikrörelsen kämpat, inte utan framgång. I det följande skall ges några exempel på hur ideologin i enlighet med de ovan givna fyra punkterna kunde ta sig ut i 1920-50-talens Sverige.

Folkmusik under 1900-talet  

Jan Ling: Om folkmusikens historia och ideologi
Överblick, Folkmusikboken

Svenskt visarkivs webbplats