Bengt R. Jonsson - Margareta Jersild: Svenska visor (En vägledning för studiecirklar) 

Evert Taube   

Evert Taubes (f. 1890) tidigaste alster (framför allt i den första samlingen "Sju sjömansvisor" 1919) var sjömansvisor, där han i både text och melodi medvetet anslöt till den svenska folkliga sjömansvisans tradition ("Karl Alfred och Ellinor", "Fritiof Andersson"). I några fall rörde det sig inte om egna skapelser utan om uppteckningar av traditionella visor ("Albertina", "Byssan lull"). Vissa melodier lånade han från äldre visor: "Flickan i Havanna" (från en religiös sång i "Sions toner") och "Flickan i Peru" (från den amerikanska "Darling Nelly Gray"). Ännu i samlingen "Ultramarin" från 1937 möter spår av Taubes kännedom om folkliga visor i "Möte i monsunen" (melodien från balladen "Herr Peders sjöresa") och "Eldarevalsen" (melodiens anslag fyndigt hämtad från shantyn "Blow the man down"). Trots de angivna lånen uppvisade Taube redan från början en egen stil och under årens lopp har denna blivit alltmer framträdande. Han har efterhand åt sig inmutat nya områden som han behandlar på ett eget och oefterhärmligt sätt.
Bland de motivkretsar vari Taubes visor rör sig är det framför allt två som han ofta återkommit till: Bohuslän och Roslagen. Därutöver har han gjort visor med motiv från Stockholm, Sydamerika m. m. Ett starkt kulturhistoriskt intresse märks främst i skaldens senare produktion, bl. a. hans kunskaper om den provençalska trubadurdiktningen. Taube uppfattades av de flesta oförtjänt länge som en författare av schlager, vilka han själv charmfullt men med en med åren alltmera sliten röst föredrog. Så småningom har man upptäckt värdet i hans insats, inte minst i att hans visor blivit en för svenska folket gemensam poetisk egendom. Taube har på äldre dagar kunnat glädja sig åt att ha rönt erkännande som den framstående skald han är och länge varit.

17. Se på Taubes olika motivkretsar och de återkommande gestalterna (Fritiof Andersson, Rönnerdal, etc.) i hans diktning! Undersök hur många Taubevisor som ur allmänt bekanta!

Evert Taube   

Bengt R. Jonsson - Margareta Jersild: Svenska visor (En vägledning för studiecirklar) 

Innehållsförteckning, Svenska visor

Svenskt visarkivs webbplats